Vanmorgen in de collegezaal. Een onschuldige vraag naar de definitie van het woord ‘lobbyist’ eindigt in een monoloog van de professor over de spanning die vandaag over Canada hangt. Over hoe hij ‘s nachts wakker ligt, denkend aan zijn kinderen en hoe hij rantsoen wil inslaan voordat de hel losbarst in het vrije maar verdeelde land next door. De klas lacht, maar de oplettende student voelt de grimmige sfeer die zich verspreidt terwijl de echo wegsterft.

De harde realiteit is dat we slechts een korte autorit van de grens verwijderd zijn. Tijdens mijn bezoek aan Seattle afgelopen weekend leek ik een wereld verwijderd van de verkiezingen, maar de anti-Trump Youtube advertenties en nieuwsberichten brachten me snel tot de realisatie: over enkele uren zal niet alleen het lot van de Verenigde Staten, maar ook Canada en de rest van de wereld besloten zijn.

Hordes toeristen propten zich zondag met ons in de stampvolle Greyhound bussen. Vlucht men daadwerkelijk voor de verkiezingen? Of is men bang dat de grens zal worden afgesloten? Het mag allemaal overdreven lijken, maar de geschiedenis heeft ons meermaals een harde les geleerd: democratie gevoed met angst kan de gevaarlijkste personen aan de macht brengen.

Een overwinning van Trump kan betekenen dat ons eeuwenlange gevecht tegen racisme, sexisme en militarisme voor niks was en dat klimaatverandering weer als een hoax gezien zal worden. Het kan progressie op alle gebieden door het afvoerputje stampen en een nieuwe standaard zetten voor de Westerse wereld. Want of we het nou willen of niet, de VS beïnvloedt de rest van de wereld op een manier die we nauwelijks kunnen begrijpen.

Aan de ene kant ben ik blij dat ik aan de goede kant van de grens zit en de verantwoordelijkheid van de democratie niet op mijn schouders rust. Echter, het machteloze en onheilspellende gevoel dat me bekroop vanochtend is blijven hangen. Evenals mijn professor zoeken we allemaal naar de juiste houding en de juiste woorden om de avond tegemoet te gaan- want alles wat we nu nog kunnen doen, is wachten.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.