Ik ben Lone en vandaag ben ik boos op de wereld. Of nee, vooral op de zieke geesten die erop rondwandelen. Gisteravond werd er een Amber Alert uitgezonden voor de 13-jarige Anass Arouagh uit Wassenaar.

Ik leerde Anass vorig jaar in de zomervakantie kennen. Ik was op scoutingkamp en hij kampeerde toevallig op hetzelfde terrein met zijn groep. Het was een schat van een jongen, die altijd lachte. Na het kamp heb ik geen contact meer gehad. Een origamikunstwerkje dat hij voor me had gemaakt ligt nu voor me.

Vanochtend werd er een lichaam gevonden van een “jong persoon,” zoals de politie wist te melden. Het is op dit moment nog niet zeker of het Anass is en wat de doodsoorzaak is. Ik neem niet aan dat er ergens een lichaam van een kind ligt zonder dat het kind wordt vermist, dus ik geloof dat we het er wel over eens kunnen zijn dat lieve Anass terecht is. Alleen dan Veel. Te. Laat.

De vraag die er nog rest is die van de doodsoorzaak. Er wordt rekening gehouden met zelfmoord, hoewel een getuige hem het bos in zag gaan met een man. Wat de oorzaak ook is, er kwam duidelijk naar naar buiten dat Anass gepest werd, op een zieke manier. Een schoolgenoot van hem vertelde me dat hij werd geschopt en geslagen in de gangen. Niemand die wat deed. Of hij nu zijn eigen leven uit handen gaf, of dat het op een wrede manier werd afgepakt door een onbekende, zo’n leven verdiende hij niet. Waarom greep er niemand in?

Het pesten van anderen begint steeds ernstigere vormen aan te nemen naar mijn idee. Die krantenberichtjes over anti-pestarmbandjes maken me razend. Het haalt de stilzwijgende hypocrisie van omstanders niet weg, het stopt het doden van een kindertijd niet. Het voorkomt niet dat iemand het idee krijgt een einde te maken aan het enige wat hij bezit.

Lieve Anass, stiekem hoop ik nog dat het allemaal één groot misverstand was. Dat je nu gezellig thuis zit en gewoon weer naar de scouting gaat. Dat je schoolgenoten voortaan hun bek durven open te trekken en hun handen thuis houden. Maar ik ben bang dat het daar nu te laat voor is; het enige wat ik nog kan doen is machteloos de nieuwspagina blijven volgen tot m’n ogen het begeven. Vanavond brandt mijn kaarsje voor jou.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.