1 januari: Een sfeerimpressie

Met een flinke plons in de (veel te koude) Noordzee luidde ik dinsdag dan eindelijk het nieuwe jaar in. Het was weer Nationale Katerdag, wat betekende dat het voor iedereen geoorloofd was in z’n pyjama over de verlaten straten te waggelen en pizza’s te halen bij de Turk. Nog even dan, want na deze bonk van brakheid begonnen de dames met een kort pittig kapsel en een vurige bril elkaar dan toch die snijdende vraag te stellen: “Heb jij nog goede voornemens?”

Negen van de tien keer hadden deze natuurlijk te maken met lijnen en het in balans brengen van je geest. Nou vraag ik me af of ze dit niet beter hadden kunnen bedenken vóór ze die oliebollen in hun bakkes stopten, maar enfin. Oud en nieuw dus.

Elk jaar is het toch wel een beetje slikken als de vuilniszakjes weer op straat verschijnen, een rotje in hun kleine vingertjes geklemd. Kruitlucht en vuurdampen doen namelijk gekke dingen met mannen. Helse oerkreten werden al vroeg op de avond uitgestoten en nitraten en rotjes vonden hun weg naar mijn fiets. Nee, vuurwerk is niks voor mij. Ik zwaai wel met m´n sterretjes om twaalf uur terwijl ik luidkeels met Queen meeblèr.

Sowieso heeft heel dat oud en nieuw iets melancholisch. Zo om vijf uur ´s nachts richting huis fietsen do0r een door de kassen oranje verlichte rook, met af en toe een dof klinkende donderslag doet me meer denken aan de apocalypse dan aan de fissa van het jaar. De straten waren zo uitgestorven dat ik bijna verwachtte dat er een zombie uit de met rotjes gevulde putten zou kruipen.

Een troost was het afterbakkie met appelflappen en thee, een paar uur later gevolgd door de nieuwjaarsduik. Ik denk dat nieuwjaar nog het leukste zou zijn als het alleen uit de nieuwjaarsduik zou bestaan en het vuurwerk uit de tradities werd gedonderd. Want hoe nutteloos dan ook, er is niets geweldiger dan met een groep van een stuk of vijfhonderd brakke idioten op de zee afstormen, geen reet gevend om het stuiterende kerstvet en vluchtend voor die apocalypse die 1 januari werkelijk is. Hallelujah!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.